21 Oca, 2021

Hidrolat (Bitki damıtma suyu)

21 Oca, 2021

Bazı özel durumlar haricinde uçucu yağlar içerek kullanılmazlar ve doğrudan cilde sürülmezler. Ancak, uçucu esansın damıtılması esnasında yağ altında kalan sulu kısım, yağdan tamamıyla ayrıldıktan sonra  içilebilir, doğrudan cilde uygulanabilir. Yağın altında kalan bu suya aromatik su,  Hidrosol veya hidrolat denilir.

Halk arasında en yaygın bilinen hidrolatlar gül suyu ve kekik suyu dur. Kekik suyu sindirim sistemini düzenler. Hazımsızlık, karın ağrısı, mide ekşimesi , yanması ile barsak spazmını giderici etkisi çok iyi bilinmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar ile kekik suyunun, kolesterol, tansiyon ve kan şekerini düşürücü, kanseri iyileştirici etkisi tıbbı literatüre geçmiştir. Bu etkileri gösteren kekik suyunun içerisinde ana bileşik olarak karvakrol adlı aroma kimyasalı bulunmalıdır.

Gül suyu içinde barındırdığı geraniol sayesinde mide barsak kanserlerine iyi geldiği gibi tüm sinir istemini düzenlediği bilinmektedir.  Doğal gül suyunun eski zamanlardan beri taziye evlerinde kullanımı, camilerde kullanımını sinir sistemini düzenleyici etkisinin olmasından ileri gelmektedir.

Gül ve kekik suyunun yanı sıra adaçayı, biberiye, nane, oğulotu, ısırgan, , vs suları da piyasada satılmaktadır.

«
»

Leave a comment:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir